Wenham Ranch-House Renovation/Addition

Constructed in two phases, this renovation, with a few small additions, touched nearly every room in this late ‘50’s ranch house. The owners raised their family within the original walls and love the house’s location, which is not far from town and also borders conservation land. But they didn’t love how chopped up the house was and the lack of exposure to natural daylight and views of the lush rear woods. Plus, they were ready to de-clutter for a more stream-lined look. As a result, KHS collaborated with them to create a quiet, clean design to support the lifestyle they aspire to in retirement.

To transform the original ranch house, KHS proposed several significant changes that would make way for a number of related improvements. Proposed changes included the removal of the attached enclosed breezeway (which had included a stair to the basement living space) and the two-car garage it partially wrapped, which had blocked vital eastern daylight from accessing the interior. Together the breezeway and garage had also contributed to a long, flush front façade. In its stead, KHS proposed a new two-car carport, attached storage shed, and exterior basement stair in a new location. The carport is bumped closer to the street to relieve the flush front facade and to allow access behind it to eastern daylight in a relocated rear kitchen. KHS also proposed a new, single, more prominent front entry, closer to the driveway to replace the former secondary entrance into the dark breezeway and a more formal main entrance that had been located much farther down the facade and curiously bordered the bedroom wing.

Inside, low ceilings and soffits in the primary family common areas were removed to create a cathedral ceiling (with rod ties) over a reconfigured semi-open living, dining, and kitchen space. A new gas fireplace serving the relocated dining area -- defined by a new built-in banquette in a new bay window -- was designed to back up on the existing wood-burning fireplace that continues to serve the living area. A shared full bath, serving two guest bedrooms on the main level, was reconfigured, and additional square footage was captured for a reconfigured master bathroom off the existing master bedroom. A new whole-house color palette, including new finishes and new cabinetry, complete the transformation. Today, the owners enjoy a fresh and airy re-imagining of their familiar ranch house.

Photos by Katie Hutchison

Ispirazione per un soggiorno minimalista di medie dimensioni e aperto con pareti bianche e parquet chiaro —  Houzz
Argomenti correlati alla foto
Non ci sono domande su questa foto

I commenti degli utenti:

debra_evalds
Debra Evalds lo ha aggiunto a lewes renovation23 febbraio 2021

Front Window? Dogs would love it

kristi_martin98
Kristi Martin lo ha aggiunto a Kids bedroom25 marzo 2020

Windows that open on bottom and seat

webuser_293915151
D CR lo ha aggiunto a 3800 Great Room8 novembre 2018

DR reading bench (with storage?)

Foto con colori simili
Berkeley Whole house redesign
Burns Court Addition and Remodel
View Ridge Modern
Частная квартира, ЖК "Садовые кварталы"
Holmby Hills Residence
Soggiorno
Cord Shiflet Birnam Wood Estate
Palisades
Italia
Personalizza la mia esperienza utilizzando cookie

Houzz utilizza cookie e tecnologie simili per personalizzare la mia esperienza, fornire contenuti per me rilevanti e migliorare i prodotti e i servizi di Houzz. Premendo su "Accetta", acconsento all'utilizzo dei cookie, descritto ulteriormente nell'Informativa sui cookie. Posso rifiutare i cookie non necessari cliccando su "Imposta le preferenze".